Home   I   [2014.08.19, Agerpres.ro] Comunicat de presa - Federatia UNOPA

[2014.08.19, Agerpres.ro] Comunicat de presa - Federatia UNOPA

De peste o saptamana, cei peste 2000 de pacienti care îsi primesc tratamentul la INBI Matei Bals traiesc un adevarat cosmar, pentru ca tratamentul de care depinde viata lor nu mai este asigurat. Situatia este una care se repeta, în luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelasi spital, Ministerul Sanatatii gasind cu greu atunci bani pentru doar doua saptamani de tratament. În aceeasi situatie se gasesc acum si pacientii din Vrancea, iar în ultima luna au fost întreruperi de tratament în mai multe judete, printre care Cluj, Galati, Sibiu, Olt, etc.

Cauza acestei situatii este lipsa alocarilor bugetare pentru Programul National de Tratament HIV/SIDA de catre Guvernul Romaniei. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, cand toate sperantele spitalelor, medicilor si ale pacientilor erau în rectificarea bugetara. Aceasta a întarziat foarte mult, s-a aprobat în Guvern abia în 31 iulie, iar din cauza birocratiei abia în 14 august au plecat de la Ministerul Sanatatii comunicarile cu suplimentarile de buget pentru spitalele din tara. Toate sperantele au fost înselate, desi este nevoie de buget pentru minim 5 luni de zile, s-au gasit fonduri abia pentru o luna. INBI Matei Bals si Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind în subordinea directa a Ministerului Sanatatii, pentru care nu s-au deblocat de catre Ministerul Finantelor sumele promise la rectificarea bugetara. În consecinta nu au mai putut comanda tratament pentru pacienti.

'E îngrozitor sa mergi la spital si sa ti se spuna ca nu au tratament sa îti dea. Ma suna pacientii disperati, din pacate nu mai stiu ce sa le spun. Am crezut în promisiunile primite de la Guvern ca problemele se vor rezolva prin rectificarea bugetara, se pare ca nu este asa, problema a devenit una extrem de grava, pentru ca guvernantii nu înteleg ca viata noastra depinde de acest tratament' a declarat Cristian Rosu, Presedintele Federatiei UNOPA.

'Am vazut medici care plang neputinciosi în fata disperarii pacientilor care îsi cer tratamentul, îsi cer dreptul la viata. Situatia asta nu mai poate continua asa si speram ca nu vom mai primi promisiuni desarte la demersurile noastre. E clar ca programul nostru de tratament nu este o prioritate pentru Ministerul Finantelor, pentru Guvern în general. stim ca Ministerul Sanatatii a facut toate demersurile posibile pentru a debloca situatia, dar se pare ca exista alte prioritati în tara asta decat viata unor oameni. Nu înteleg cum vede Ministerul Finantelor situatia si de ce nu se gasesc solutii bugetare, dar speram ca Guvernul va analiza situatia si vor transmite spitalelor bugetele necesare pentru tot anul' a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicita totodata Guvernului mutarea imediata a Programului HIV de la Ministerul Sanatatii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, avand în vedere faptul ca pana în 2013 lucrurile au mers mult mai bine cand erau gestionate de CNAS.

Iulian Petre — Director Executiv UNOPA

http://www.agerpres.ro/comunicate/2014/08/19/comunicat-de-presa-federatia-unopa-14-22-01