Home   I   Revoluționar: Vom avea un leac pentru infecția cu HIV în câteva luni, anunță cercetătorii danezi

Revoluționar: Vom avea un leac pentru infecția cu HIV în câteva luni, anunță cercetătorii danezi

O nouă strategie de tratare a infecției cu HIV dezvoltată de cercetătorii danezi s-a dovedit eficientă în cadrul studiilor clinice asupra voluntarilor umani și ar putea să fie disponibil la scară largă în scurt timp, susțin oamenii de știință danezi de la Spitalul Universitar Aarhus.
upă ce săptămâna trecută a fost întrerupt al doilea studiu clinic pentru un vaccin antiHIV, din cauza eficienței limitate, astăzi, cercetătorii danezi anunță rezultate promițătoare ale unui studiu clinic pentru un tratament curativ al infecției. Strategia folosită de cercetătorii danezi de la Spitalul Universitar Aarhus au creat o nouă strategie de combatere a virusului imunodeficienței dobândite, prin care acesta este îndepărtat din ADN-ul uman și distrus permanent de sistemul imunitar, anunță telegraph.co.uk.

Studiu de 12 milioane de coroane daneze
Studiile in vitro pe celule umane, realizate anterior de cercetătorii danezi, au demonstrat că noua tehnică este foarte eficientă în eliminarea virusului. Datorită acestor rezultate, oamenii de știință coordonați de medicul Ole Søgaard au primit 12 milioane de coroane daneze (aproximativ 1,6 milioane de euro) pentru a trece la următoarea etapă: studiile clinice pe voluntari umani. Și, potrivit rapoartelor de până acum, rezultatele sunt foarte bune și în această fază de testare a noii tehnici de combatere a infecției cu HIV. Tehnica implică „eliberarea“ virusului din „rezervoarele“ pe care le formează în ADN-ul celular și împingerea lui către suprafața celulelor. Odată virusul ajuns aici, celulele sistemului imunitar, stimulate cu ajutorul unui fel de vaccin, „simt“ inamicul și îl pot distruge eficient. „Sunt aproape sigur că vom reuși să extragem virusul din rezervoarele celulare. Provocarea va fi să determinăm celulele sistemului imunitar să recunoască virusul și să-l distrugă. Acest lucru depinde într-o foarte mare măsură de forța și de sensibilitatea individuală a sistemului imunitar“, a declarat Ole Søgaard. La studiul clinic iau parte în prezent 15 pacienți și, dacă tratamentul se dovedește eficient în vindecarea infecției cu HIV în cazul lor, următoarea etapă este un studiu clinic la scară largă.
Care este situația actuală
Tratamentele moderne antiHIV sunt suficient de performante încât să-i permită bolnavului să ducă o viață aproape normală, chiar și la vârste înaintate, cu efecte secundare limitate. Totuși, atunci când medicația este întreruptă, „rezervoarele“ celulare de HIVdevin active și încep să producă niveluri mari de virus, ceea ce înseamnă că simptomele pot să reapară în cel mult două săptămâni. Un astfel de tratament curativ, cum este tehnica cercetătorilor danezi, ar scuti pacienții de nevoia de a lua tratamentul pentru toată viața și, în plus, sistemele de sănătate ar economisi miliarde de euro.
Și Marea Britanie este în căutarea unui leac
Tehnica utilizată de oamenii de știință danezi este studiată și de oamenii de știință britanici, în cinci universități, dar aceștia nu au ajuns încă la faza de studii clinice, din lipsa fondurilor de cercetare. Echipa cercetătorilor danezi este cea în cel mai avansat stadiu în ceea ce privește găsirea unui leac pentru HIV într-un timp foarte scurt, câteva luni, estimează specialiștii. Aceasta în contextul în care acum cinci ani, oamenii de știință se puseseră de acord că nu este posibilă vindecarea infecției cu HIV. Speranța a fost redată lumii medicale atunci când Timothy Ray Brown, „pacientul Berlin“, cum a devenit cunoscut ulterior, a făcut leucemie. Pentru a trata această afecțiune el a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator cu o mutație genetică rară, care îi făcea celulele rezistente la infecția cu HIV. Rezultatul a fost uimitor pentru toată lumea: în 2007, Timothy Ray Brown a devenit primul om vindecat de infecția cu HIV din istorie. Repetarea aceluiași succes obținut, printr-o coincidență, în cazul lui Brown este imposibilă. Totuși, cazul lui a provocat întoarcerea la 180 de grade a percepției cercetătorilor asupra găsirii unui leac pentru HIV.
http://adevarul.ro/sanatate/medicina/revolutionar-vom-leac-infectia-hiv-cateva-luni-anunta-cercetatorii-danezi-1_517e5563053c7dd83f59f7c4/index.html