Home   I   UNOPA a lansat doua servicii gratuite destinate persoanelor seropozitive

UNOPA a lansat doua servicii gratuite destinate persoanelor seropozitive

·         Prin serviciul SMS+ pacienții seropozitivi pot primi gratuit SMS-uri zilnice de reamintire a administrării medicației;

·         Prin Helpline+ persoanele cu HIV/SIDA care au nevoie de sprijin pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite un e-mail la unopa@unopa.ro pentru a solicita asistență din partea consilierilor UNOPA.

București, 29 august 2012– Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) lansează SMS+ și Helpline+, două servicii în premieră în România, pentru susținerea persoanelor cu HIV/SIDA. Cele două servicii fac parte din programul ”Viața cu HIV” (www.viatacuhiv.ro), derulat de UNOPA, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România.

Programul are ca obiectiv susținerea persoanelor seropozitive în lupta lor de zi cu zi cu boala, în special în două direcții – atingerea unui nivel cât mai ridicat al aderenței la tratament (n.r. aderența la tratament înseamnă administrarea corectă a tratamentului pentru eficiența lui maximă), vitală în cazul pacienților seropozitivi, și creșterea gradului de informare a acestora.

Prin serviciul SMS+, pe care pacienții seropozitivi din România îl pot utiliza gratuit prin completarea unui formular existent pe website-ul programului, www.viatacuhiv.ro, aceștia pot primi până la două sms-uri pe zi care să le amintească momentul în care trebuie să își administreze tratamentul. Prin completarea formularului, pacienții aleg orele la care vor să le fie trimis sms-ul (conform calendarului de tratament stabilit de medic) și textul personalizat al mesajului pe care vor să îl primească.

Potrivit studiului „Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în România”, realizat de UNOPA anul trecut, 1 din 2 pacienți cu probleme legate de aderența la tratament (medicația nu are eficiență maximă din cauza administrării incorecte) invocă uitarea ca motiv al ratării administrării unor doze de tratament.

Majoritatea pacienților seropozitivi din România se află sub tratament de o lungă perioadă de timp, unii au o viață activă, iar, din acest motiv, pot să apară atât uitarea, cât și oboseala pacientului în respectarea calendarului de tratament. În acest context, programul ”Viața cu HIV” își propune să ajute persoanele seropozitive din România să prevină ratarea unor doze de medicație.

”În cazul pacienților cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde în mare măsură de administrarea corectă a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viață al pacienților cu HIV/SIDA. Pe lângă tratamentul medical și îngrijirea specializată din partea medicilor, pacienții au permanent nevoie de susținere psihologică, dar și practică, pentru a face față provocărilor bolii și a evita eșecul terapeutic. Pacienții cu HIV/SIDA, spre deosebire de pacienții cu alte multe boli cronice, au șansa la o viață normală dacă au grijă de sănătatea lor și respectă tratamentul indicat de medic”, declară Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

 

 

La fel de importantă precum administrarea corectă a medicației este și nevoia de informare a pacienților privind boala, drepturile și responsabilitățile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lansează în cadrul programului ”Viața cu HIV” și primul serviciu de Helpline din România pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la unopa@unopa.ro pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.

Orice persoană seropozitivă care se confruntă cu o problemă și are întrebări la care nu găsește răspuns poate suna gratuit la UNOPA pentru a discuta cu un specialist în problematica HIV. De asemenea, oricine constată că alte persoane seropozitive au nevoie de ajutor ne poate contacta prin telefon sau e-mail. Din cauza stigmatizării și a discriminării, pacienții cu HIV/SIDA evită să discute problemele pe care le au cu cei din jur, iar Helpline+ reprezintă un mecanism rapid de semnalare a acestora”, declară Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Pacienții cu HIV/SIDA, precum și toți cei interesați să vină în sprijinul lor, pot găsi mai multe informații despre programul ”Viața cu HIV” pe website-ul www.viatacuhiv.ro. De asemenea, pentru informarea persoanelor seropozitive privind existența celor două servicii (SMS+ și Helpline+), UNOPA va desfășura o campanie de informare la nivel național prin intermediul celor 22 de asociații de pacienți membre din întreaga țară, a medicilor infecționiști, precum și prin intermediul media.

Informații suplimentare:

·         Potrivit studiului „Statistica HIV/ SIDA în România la 30 iunie 2012” realizat în luna iunie 2012 de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în prezent, în România trăiesc 11.189 pacienți cu HIV/SIDA, cei mai mulți dintre ei, respectiv 6726, având vârsta de 20-29 de ani.

 

·         Același studiu arată că în perioada 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012, au fost înregistrate 313 cazuri noi de infecții cu HIV/SIDA. Dintre aceștia, 151 s-au infectat pe cale heterosexuală, 102 - transmitere prin utilizare de droguri, 37 – homosexuală/bisexuală și 18 – necunoscută.

 

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA) este singura federație neguvernamentală din România formată din organizații ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea și apărarea drepturilor persoanelor infectate și afectate de HIV/SIDA din România. Din iunie 2000 și până în prezent, UNOPA a apărat și promovat drepturile a mii de copii, tineri și adulți infectați HIV sau bolnavi SIDA, precum și drepturile familiilor lor.

 

GlaxoSmithKline -  una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanțială activitate de cercetare și dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătățirii calității vieții oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult. Mai multe informații pe www.gsk.com și www.gsk.ro

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Iulia Goagă, GMP PR, 0748 222 508,iulia.goaga@pr.gmp.ro

Iulian Petre, UNOPA, 0724 355 878, iulian.petre@unopa.ro