Home   I   "Culoare pentru suflet”, un proiect al bursierilor „Tinere Talente”, transforma viata copiilor internati la Spitalul Matei Bals

"Culoare pentru suflet”, un proiect al bursierilor „Tinere Talente”, transforma viata copiilor internati la Spitalul Matei Bals

Culoare pentru suflet, pictura realizata de bursierii Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei in cadrul programului "Tinere Talente"

Culoarea ar trebui sa fie mai des intalnita in spatiile destinate pacientilor datorita proprietatilor sale terapeutice, cromoterapia fiind o stiinta asemeni medicinii

Alexandra Gherasim, artist plastic, bursier in programul "Tinere Talente" 2011

Ideea proiectului “Culoare pentru suflet” ii apartine Alexandrei Gherasim, o tanara artist plastic, care a petrecut o mare parte din copilaria ei in cadrul sectiei de imunodepresie a spitalului Matei Bals. In varsta de 22 de ani, in prezent, ea este studenta la Universitatea Nationala de Arte, sectia arte murale si a fost, pe parcursul anului 2011, unul dintre bursierii fundatiei in programul „Tinere Talente‟.

“Imi doresc ca astfel de proiecte sa nu ramana singulare, ci sa bucure cat mai multi privitori: copii si adulti deopotriva. Culoarea ar trebui sa fie mai des intalnita in spatiile destinate pacientilor datorita proprietatilor sale terapeutice, cromoterapia fiind o stiinta asemeni medicinii”, a spus Alexandra Gherasim.

Arta si meseria pentru care se pregateste este, asa cum recunoaste tanara artista, medicamentul pentru suflet si tot ce ii motiveaza actiunile.

“Colaborarea cu Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a reprezentat pentru centrul roman HIV SIDA si, in general, pentru Institutul National de Boli Infectioase "„Prof. Dr. Matei Bals‟ o experienta extrem de utila si placuta. Faptul ca tinerii seropozitivi, in acest caz, au fost incurajati sa isi cultive aptitudinile reprezinta pentru noi o completare fireasca a tuturor proiectelor de integrare sociala si de lupta impotriva discriminarii. Este foarte util ca intreaga comunitate sa afle ca toti acesti tineri au talente deosebite si o sensibilitate sufleteasca absolut remarcabila, fapt ce poate transmite tuturor celorlalti tineri un mesaj de apropiere si de solidaritate”, a spus Mioara Predescu , coordinator al Centrului Roman HIV/SIDA.

Sponsorul proiectului “Culoare pentru suflet” a fost RBS Bank Romania.

“Ne bucuram ca am putut da curs invitatiei Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei de a finanta un proiect prin care reusim sa luminam copilaria celor care sunt nevoiti, din pacate, sa o petreaca pe holurile de spital. Speram ca toti copiii si, parintii lor, deopotriva, sa fie atinsi de caldura si de voiosia pe care le inspira tablourile tinerilor”, au spus reprezentanti ai RBS Bank .

Pe parcursul proiectului, voluntari din randul angajatilor bancii au fost implicati in realizarea tablourilor. “Rezultatul final este imbucurator pentru ca toti cei care au lucrat la acest proiect au fost in echilibru cu ideea initiala si au daruit tot ce aveau mai bun, nu doar pentru a infrumuseta un spatiu tern, cum sunt holurile unui spital , ci si pentru a influenta pozitiv, prin culoarea si forma compozitiilor, pe cei care le privesc”, a spus Alexandra Gherasim.

“Ne dorim sa continuam aceste initiative prin care tinerii au ocazia sa isi puna arta si talentul in folosul comunitatii”, a spus Gabriela Curici, coodonatorul programului “Tinere Talente” al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.

La randul sau, Mioara Predescu a confirmat importanta pe termen lung a acestui tip de programe. “Succesul proiectului ne determina sa continuam acest demers si intuim ca va fi unul cu si mai mare impact social”, a spus Mioara Predescu, coordinatorul Centrului Roman HIV/SIDA.